Kgl. Juleplatter købes

29. december 2021

Det er efterhånden ret populært at sælge sine juleplatter. Tit er det måske arvestykker, så man bruger dem ikke, og de ligger derfor bare og samler støv. Kgl. juleplatter købes dog også af mange. De kan nemlig være sjældne og have en høj værdi. En kgl. juleplattes værdi afhænger af mange ting, og det kan være svært at regne værdien ud, hvis man ikke kender noget til det.

 

Populære juleplatte mærker

De mest populære juleplatte mærker er Royal Copenhagen og Bing og Grøndahl. Disse to mærker er generelt kendt for deres kongelige porcelæn. Med det tidsløse design er det et hit mellem både ældre mennesker og de helt unge.

Royal Copenhagen lavede sin første juleplatte i 1908. Det er især originalen fra 1908, som er utrolig populær. Mærket har dog fortsat lavet juleplatter og laver det også den dag i dag.

Bing og Grøndahl lavede deres første allerede i 1895. Den er også utrolig sjælden og værdifuld. Ligesom Royal Copenhagen laver de fortsat juleplatter den dag i dag.

Mindre kendte, men stadig populære mærker er Bjørn Wiinblad og Aluminia.

Bjørn Wiinblads juleplatte blev først lavet i 1971 – og ligesom med de andre mærker er den mest populær og værdifuld.

Aluminia juleplatter er ikke lige så sjældne eller værdifulde, men der er stadig interesse i at købe dem.

 

Sådan bedømmes værdien

Den første juleplatte fra et mærke er som sagt sjælden, populær og derfor også værdifuld.

Andre faktorer, som spiller ind, når kgl. juleplatter købes og værdibedømmes er juleplattens generelle alder og stand. Jo bedre stand – jo højere værdi.

Sjældenhed spiller naturligvis også en rolle. Ældre juleplatter er oftest sjældnere, men der kan også være andre ting, som gør en juleplatte sjælden. Det kan for eksempel være, hvis der et år er blevet produceret færre end normalt, eller hvis platten er ekstra flot.

Her gør efterspørgsel også en forskel. Jo flere der er interesseret i platten, jo sjældnere vil den blive. Desuden vil det også skyde prisen op, hvis folk er meget interesseret i at købe juleplatten.

Hvilken sortering juleplatten har påvirker også værdien. Når kgl. juleplatter købes, vil køberen lede efter 1. sortering. Det er egentligt ikke fordi, man kan se en stor forskel på 1. og 2. sortering. Sidstnævnte vil have småfejl, men det er ofte ikke noget, man rent faktisk kan se eller lægger mærke til. Men det betyder alligevel en del for prisen.